Kategorija: Novosti
Datum objave: 17. 04. 2018.

Šta možete učiniti za svoje zdravlje

Dovoljni su mali koraci kako biste poboljšali svoj život, npr. svaki dan hodajte barem 10 minuta duže ili polako uvodite promene u svoju ishranu. A u međuvremenu, osigurajte svom telu sve potrebne vitamine i minerale.

Poznato je da nedostatak vitamina D povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, tumora i bolesti nervnog sistema. Takođe je poznato i da ćete u našem klimatskom podneblju pola godine sigurno patiti od nedostatka vitamina D, ako ga ne nadopunite putem dopuna. Nedostatak vitamina C može dovesti do povećanja nivoa holesterola. Vitamin E je važan antioksidans ćelijskih membrana, a vitamin A je neophodan za vid, dok je vitamin K potreban za koagulaciju i formiranje kostiju. Vitamini B grupe su neophodni za većinu metaboličkih procesa. Isto vredi i za minerale i elemente u tragovima. Kalcijum je potreban za izgradnju kostiju i rad mišića; bez gvožđa ne bismo mogli disati, a selen je važan dio naše antioksidativne obrane. Omega-3 masne kiseline su potrebne za sprečavanje upalnih procesa i za funkcionisanje nervnog sistema. Sposobnost proizvodnje koenzima Q10 u telu opada u 30-im godinama života, s toga je njegova suplementacija preporučljiva kao dopuna postojećim terapijama kod kardiovaskularnih bolesti.

O ovoj temi ima toliko literature da se može ispuniti biblioteka, ali ono što je bitno je da odgovarajući unos vitamina i minerala ima ključnu ulogu već od ranog detinjstva ili čak od začeća. Već smo spominjali inicijativu za prvih 1000 dana, namenjenu promovisanju važnosti ishrane dece tokom prve 2-3 godine. Stručnjaci smatraju da je taj period posebno važan jer značajno utiče na njihovo zdravlje u kasnijoj dobi.

Da zaključimo, itekako je važno što jedete i koje vitamine unosite u svoj organizam od samog začeća, jer upravo to određuje stanje našeg tela u odrasloj dobi, kada se ono polako počinje pogoršavati. Ako mislite da bi trebali poboljšati svoju ishranu i način života, onda vam u tome mogu pomoći kvalitetni dodaci ishrani kao podrška telesnim funkcijama, dok uvodite potrebne promene. 

Noncommunicable Diseases Country Profiles 2014 World Health Organization ISBN 978 92 4 150750 9

  Novosti i akcije - Sve