Kategorija: Zdravlje
Datum objave: 05. 11. 2024.

Najbolja novogodišnja odluka bila je odvojiti vreme u danu samo za sebe, staviti svoje zdravlje na prvo mesto i posvetiti pažnju negovanom izgledu. Danas je jedan od najčešće spominjanih dodataka ishrani među mlađim ženama i ženama srednjih godina kolagen, koji se prvenstveno koristi radi očuvanja mladalačkog izgleda kože, sjajne kose i zdravih noktiju. Kolagen se koristi svakodnevno u obliku kapsula, praha ili tečnosti koji se dodaje u jutarnju kafu, čaj ili smutije. Iako je upotreba kolagena u porastu, većina ljudi ne zna šta je kolagen i kako utiče na naš organizam.

Kolagen je strukturni protein koji gradi naše ćelije, kožu, vezivno tkivo, tetive, ligamente, hrskavicu i kosti. Poznato je 28 vrsta kolagena, a kolagen tipa I, II i III su najzastupljeniji u našem organizmu, sa udelom od 90%. Kolagen ima trostruku spiralnu strukturu u čiji sastav ulaze aminokiseline glicin, prolin i hidroksiprolin.

Važnost i uloga kolagena u organizmu:

  1. Obnova tkiva
  2. Imunološki odgovor
  3. Ćelijska komunikacija
  4. Ćelijska migracija – proces važan za održavanje strukture tkiva i kostiju
  5. Podstiče rast kose i noktiju i proizvodnju ostalih proteina – elastina i fibrilina, koji daju čvrstinu i zategnutost koži

 

Fibroblasti su ćelije vezivnog tkiva koje proizvode kolagen. Sa starenjem se njihova sposobnost proizvodnje kolagena smanjuje. Već u dvadesetim godinama dolazi do postepenog gubitka kolagena – proteina koji je zaslužan i za elastičnu i zategnutu kožu lica. Osim kolagena, smanjenje elastina u organizmu rezultira manjom elastičnošću kože, suvom kožom i pojavom bora.

Elastin omogućava tkivu kože da se vrati u prvobitan oblik nakon istezanja ili skupljanja.

Struktura kolagena u koštanom sistemu se s godinama smanjuje, što rezultira smanjenom gustinom kostiju. Određene životne navike poput pušenja, česte konzumacije alkohola, preterane konzumacije hrane bogate jednostavnim šećerima, prekomernog izlaganja UV zracima ubrzavaju proces snižavanja nivoa kolagena u našem organizmu.

Kolagen se u najvećoj koncentraciji nalazi u namirnicama životinjskog porekla poput kože i ligamenata, kože ribe, meduza. Takođe, organizam ima sposobnost proizvodnje kolagena iz namirnica bogatih proteinima poput jaja, piletine, ribe, mahunarki, aloe vere i ginsenga.

S obzirom na već pomenuti proces katabolizma kolagena koji se ubrzava s godinama, kolagen se može unositi i kao dodatak ishrani. Pri tome treba odabrati dodatak ishrani u kojem se nalazi hidrolizovani kolagen.

Hidrolizovani kolagen se u organizmu razlaže na manje jedinice aminokiselina koje se potom lakše apsorbuju i obnavljaju ćelije, tkiva, zglobove. Apsorbuje se u crevima i krvotokom dolazi do slojeva kože. Svi dodaci ishrani ne sadrže istu koncentraciju kolagena, a važno je i da u njima kolagen nije jedini sastojak jer se u suprotnom neće ostvariti sinergističko dejstvo.

RiseUp Multiactive Collagen je prirodni dodatak ishrani u prahu koji u sastavu sadrži hidrolizovani kolagen tip II, nedenaturisani tip kolagena u biološkom prirodnom obliku, vitamin C, vitamin E, glukozamin sulfat, hijaluronsku kiselinu, prah ploda šipka i ekstrakt semena grožđa. Ne sadrži konzervanse, boje niti šećere.

Sinteza kolagena u organizmu nije moguća bez vitamina C. Ekstrakt semena grožđa ima snažna antioksidativna svojstva i pomaže u zaštiti i obnavljanju kolagena u organizmu. Glukozamin sulfat učestvuje u proizvodnji većih molekula koje su važne za održavanje i oporavak hrskavice. Budući da jača zglobove, glukozamin može biti koristan u sprečavanju artritisa i svih drugih oblika degenerativnih bolesti zglobova povezanih sa starenjem. Sportisti i žene često uzimaju glukozamin radi sprečavanja povreda mišića.

Naučne studije sprovedene među ženama starosti od 20 do 70 godina pokazale su da uzimanje kolagena tokom 90 dana značajno povećava hidrataciju kože, njenu elastičnost i utiče na smanjenje bora.

Redovna upotreba suplemenata kolagena kod žena u menopauzi uz laganu fizičku aktivnost uticala je na usporavanje procesa smanjenja mineralne gustine kostiju. Kolagen može pomoći i u ublažavanju bolova u zglobovima koji su povezani sa prekomernom fizičkom aktivnošću i reumatoidnim artritisom.

GlamUp je prirodni dodatak ishrani koji sadrži preko 10.000 mg kolagena u jednoj dozi, u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom, snažnim antioksidansima poput: koenzima Q10, vitamina E, elaginske kiseline, lipoične kiseline, beta karotena, likopena, luteina i zeaksantina. Svi navedeni sastojci su snažni antioksidansi koji organizmu pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Važno je napomenuti da GlamUp formula ne sadrži veštačke boje, konzervanse ili dodate šećere. Proizvedena je od sirovina koje nisu GMO.

Kod konzumacije kolagena nisu zabeležene nuspojave, što ga čini sigurnim za upotrebu. Međutim, ne preporučuje se osobama alergičnim na ribu, morske plodove, trudnicama i dojiljama. Gubitak kolagena u organizmu kao prirodni proces ne može se zaustaviti, ali može se usporiti.

Kako usporiti gubitak kolagena:

  1. Balansiranom ishranom bogatom visokokvalitetnim proteinima, vitaminom D, vitaminom C, kalcijumom i cinkom
  2. Izbegavati visoko prerađenu hranu
  3. Izbegavati prekomernu konzumaciju alkohola
  4. Prekinuti pušenje
  5. Uključiti prirodni kolagen kao dodatak ishrani u svakodnevni režim

Iako je mladalački izgled vrlo poželjan i cenjen, ne zaboravimo da je zdrava koža ujedno i pokazatelj stanja ostatka našeg organizma. Konzumacija kolagena prirodno poboljšava ne samo naš izgled nego i zdravlje organizma u celini. Što više kolagena imamo u organizmu, to naš organizam ima veću sposobnost da ga proizvede još više.

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve